Bezoek aan Royal FloraHolland

26/1/2024

Om de wintermaanden wat kleurrijker te maken en meer te leren over bloemen en planten, brengen we een bezoek aan de Bloemenveiling Aalsmeer. We moesten wèl vroeg opstaan om de veiling in volle actie te zien en de drukte van de handel te ervaren. De unieke winteractiviteit is op uitnodiging van één van de leden, werkzaam bij Royal FloraHolland. Er was grote belangstelling voor deze bijzondere gelegenheid.

De Bloemenveiling Aalsmeer is de grootste bloemenveiling ter wereld. Ons bezoek gaf een kijkje in de wereldwijde handel van bloemen en planten. Het bedrijf is een coöperatie van 3.800 bloemen en planten kwekers en brengt vraag en aanbod samen. Het online verhandelen van het aanbod begint op werkdagen elke ochtend om 06:00 uur. De feiten en cijfers spreken over 46 miljoen bloemen per dag, 23.000 verschillende bloemen en planten. De dagelijkse omzet over de 34 veilingklokken overschrijdt de 22 miljoen euro. De omvang van de locatie staat gelijk aan 250 voetbalvelden.... imposant!

Tijdens het bezoek kwamen we meer te weten over de geschiedenis, de 24/7 werking en processen van de veiling. We waren erbij om te zien hoe de bloemen en planten geveild worden. We bekijken een aanhoudende stroom van misschien wel duizenden karren met bloemen en planten voorbijtrekken.

Royal FloraHolland maakt zich klaar voor een duurzame toekomst. Daartoe behoort ook duurzaam en kostenbesparend telen en organiseren, meer certificeringen op kwaliteit. Naast zorgen over de energieprijzen, zijn er veel ontwikkelingen in de (internationale) sierteelt en grote logistieke uitdagingen.

Het was zeer een interessante en leerzame ochtend. Normaal gesproken combineren we een bedrijfsbezoek met een fietstocht. Dit keer was dat niet handig want de fietsschoenen zijn niet gemaakt voor een langere wandeling.

.

ONZE PARTNERS